klarayoga.blogg.se

yoga chitta vritti nirodha

Att stilla krusningarna på vattnet

Kategori: Yoga

Det ständigt pågående bruset i våra sinnen liknar Buddha vid rastlösa apor som finns inom oss alla. Otåligt hoppar de från gren till gren. Bruset består av de hundratusentals tankar som dagligen poppar upp inom oss, ibland som en följd av den oändliga mängd intryck vi omges av. Buddha menar att det är omöjligt att bannlysa aporna från sinnet. Istället ska vi försöka att tämja aporna genom att spendera tid varje dag med att lugna sinnet. Genom att rikta uppmärksamheten inåt, mot andetaget, kan vi lära känna våra apor. Patanjali kallar detta förstadie till meditation för pratyahara. En del av övningen består i att vi noterar och accepterar att tankarna kommer, men låter bli att följa dem. 
 
I Bhagavad Gita ledsagar Krishna Arjuna genom att undervisa honom i olika former av yoga. I sjätte kapitlet uttrycker Arjuna att det för honom verkar lika svårt att kontrollera sinnet som det är att kontrollera vinden. Krishna svarar då att det utan tvivel är svårt att tämja sinnet, men att det är möjligt, genom konstant praktiserande och non-attachment. 
 
VI:36    asaḿyatātmanā yogo
             duṣprāpa iti me mantih
             vaśyātmanā tu yanta
             śakyo 'vāptumupayantah
 
Yoga is hard to attain, I agree, by one who is not self-controlled; but by the self-controlled it is attainable by striving though proper means. 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: